Verduurzaming transport
Er ligt een grote opgave bij het verduurzamen van transport en vervoer. Niet alleen vanwege het terugdringen van CO₂, maar ook het terugdringen van fijnstof.
image
HomeRollen gemeenteVerduurzaming transport

Biomassa is een grondstof voor groengas en bio-CNG, dat onder meer wordt gebruikt voor ov, personenvervoer en klein vrachtvervoer. Maar ook voor zwaarder vervoer in de vorm van bio-LNG en biodiesel.

Een gemeente kan optreden als launching customer om biomassa in te zetten voor duurzamer transport binnen de gemeentegrenzen. In de gemeente Bronckhorst wordt bijvoorbeeld een CNG-tankstation gerealiseerd, op het erf van een boerderij met vergister. De gemeente heeft de toezegging gedaan meerdere dienstauto’s op CNG te laten rijden en bij dit station te tanken. Ook andere gemeenten hebben deze rol al opgepakt.

Bio-CNG

CNG is een afkorting van Compressed Natural Gas. Bio-CNG kan worden gemaakt door biogas (uit vergisting) te zuiveren en te comprimeren. Bio-CNG is geschikt voor personenvervoer en vrachtvervoer. Veel stadsbussen maken al gebruik van CNG, maar ook bijvoorbeeld Suiker Unie laat een deel van de trucks op Bio-CNG rijden, dat getankt wordt bij de eigen groengas-installatie.

Bio-LNG

Om de actieradius te vergroten kan in plaats van Bio-CNG ook Bio-LNG getankt worden. Bio-LNG staat voor  Biological Liquified Natural Gas (ook wel LBG, liquified biogas, genoemd) , ofwel vloeibaar gemaakt biogas. Bio-LNG is vooral populair voor zwaar transport en voor scheepvaart. Bio-LNG kan evenals Bio-CNG worden gemaakt uit biogas of stortgas.

Biodiesel

Biodiesel wordt gemaakt uit plantaardige oliën of dierlijke vetten. In Nederland bestaat biodiesel voor 70 procent uit niet eetbare grondstoffen. Pure biodiesel wordt weinig gebruikt in West-Europa. Omdat het produceren van biodiesel op grotere schaal gebeurt, is de productie van biodiesel geen onderdeel van het gemeentelijke afwegingskader.

 

Subsidiemogelijkheden bio-energie voor transport
Bekijk de subsidiemogelijkheden bij RVO.nl
Subsidie voor bio-energie
image description
Meer informatie
Praktijkvoorbeelden

Veelgestelde vragen

  • Waarom is biomassa zo interessant voor de verduurzaming van onze samenleving?

    Duurzaamheid, klimaat en circulaire economie zijn drie vraagstukken waarbij biomassa een rol speelt. Bij duurzaamheid en klimaat vanwege de beperking van het CO2-gehalte, de gevolgen voor ruimtegebruik of kwaliteit van de bodem. Binnen circulaire economie speelt biomassa een rol als mogelijke grondstof voor allerhande producten.

    Binnen het klimaatakkoord speelt biomassa een grote rol.

    Meer lezen