Locatiebeleid
Locatiebeleid biedt gemeenten een instrument om hun gebied duurzaam in te richten.
image
HomeRollen gemeenteGebiedsinrichtingLocatiebeleid

Per 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in. Bestuurders, bedrijven en burgers werken echter onder de noemer Nu al Eenvoudig Beter in een aantal gemeenten al volgens de Omgevingswet.

Volgens de Omgevingswet moet een gemeente bij een evenwichtige toedeling van functies aan locaties in elk geval rekening houden met het belang van het beschermen van de gezondheid (artikel 2.1 lid 4 Ow). Hierbij moet de gemeente rekening houden met de lokale specifieke omstandigheden en de gevolgen van de activiteiten voor de gezondheid van haar burgers (artikel 2.1 en 2.4 Ow).

De gemeente moet in deze wet voor een aantal activiteiten de rijksomgevingswaarden voor stikstofdioxide (NO2) en en fijnstof (PM10) in acht nemen (artikel 5.50 Besluit kwaliteit leefomgeving). Ook zijn er aandachtsgebieden voor stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10) en aandachtsgebieden voor alleen fijnstof (PM10).

De gemeente kan in een omgevingsplan maatwerkregels stellen voor milieubelastende activiteiten uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Dat geldt bijvoorbeeld voor vuurkorfen en houtkachels van particulieren.

Zorgplicht

Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) bevat regels voor lucht bij milieubelastende activiteiten.  Het Bal bevat ook een zorgplicht.

Voorbeelden van branches waarbij het Bal milieubelastende activiteiten heeft aangewezen, zijn

  • stookinstallaties en afval(mee)verbrandingsinstallaties
  • veehouderijen
  • voedingsmiddelenindustrie
  • metaalindustrie
  • chemische industrie
  • rubber- en kunststofindustrie
  • grafische industrie
  • papier- en houtindustrie
  • oplosmiddeleninstallaties
  • op- en overslag van stuifgevoelige of bederfelijke goederen.

Voor deze branches kunnen specifieke regels gelden. Daarnaast kunnen ook generieke regels gelden voor lucht en Zeer Zorgwekkende Stoffen. Zie hiervoor hoofdstuk 4 en 5 van het Bal.

Voorbeelden van locatiebeleid voor de biobased economy

Amsterdam bevordert op metropoolschaal de samenhang tussen productieketens en bedrijven-clusters. De stad realiseert op deze manier nieuwe clusters of versterkt bestaande clusters die bijdragen aan een circulaire metropool. Het is een voorbeeld van gericht locatiebeleid.

Cramble veld
Crambeveld in bloei

Provincie Brabant laat in haar Circulaire economie 2019 2028 bouwstenennotitie zien hoe zij locatiebeleid toepast op het bevorderen van circulaire economie.

 

Omgevingswet van start per 2021
Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.
Omgevingswet
image description

Veelgestelde vragen

  • Waarom is biomassa zo interessant voor de verduurzaming van onze samenleving?

    Duurzaamheid, klimaat en circulaire economie zijn drie vraagstukken waarbij biomassa een rol speelt. Bij duurzaamheid en klimaat vanwege de beperking van het CO2-gehalte, de gevolgen voor ruimtegebruik of kwaliteit van de bodem. Binnen circulaire economie speelt biomassa een rol als mogelijke grondstof voor allerhande producten.

    Binnen het klimaatakkoord speelt biomassa een grote rol.

    Meer lezen