Vrijwel alle biodiesel die in Nederland wordt verkocht, wordt in lage percentages bijgemengd in gewone diesel. Lage percentages biodiesel of ‘low blends’ zijn per definitie te gebruiken in de huidige generatie dieselmotoren.
Tot 2003 ging het meeste gebruikte frituurvet naar diervoeders. Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid werd eind 2002 een verbod ingesteld. Nu wordt het veelal ingezet als grondstof voor de productie van bio-brandstof (biodiesel).
Doordat de samenstelling van gebruikt frituurvet niet constant is en doordat de klanten steeds hogere eisen stellen aan de productkwaliteit en herkomst – denk onder andere aan kosher en halal – , is gebruikt frituurvet slechts in beperkte mate praktisch toepasbaar in producten als smeermiddelen, verf en zeep.
Gebruikt frituurvet gescheiden inzamelen
Frituurvet alleen is onvoldoende om diesel voor transport te kunnen vervangen, wel kan het een bijdrage leveren. Daarom wordt nu ingezet om deze grondstof zoveel mogelijk terug te winnen vanuit horeca en huishoudens. MVO stimuleert de gescheiden inzameling van gebruikte vetten middels de campagne Vet, Recycle het!
Vetten voor biodiesel
Biodiesel wordt voornamelijk geproduceerd uit plantaardige oliën en vetten zoals koolzaad-, zonnebloem- of sojaolie, uit gebruikte (frituur)oliën en vetten of dierlijk afval (vetten).
![image description](https://kenniswijzerbiomassa.nl/wp-content/uploads/2019/06/Frituurvet_Albert_Heijn_Winschoten_2018.jpg)